Een pianolarol opname!

23 april 2020 – Geen video opname, geen CD opname, geen YouTube opname….nee, een pianolarol opname! Dat is wel even wat anders. Toch was dit vroeger dé manier om het pianospel vast te leggen. Vele zeer bekende componisten (denk aan Rachmaninov, Debussy e.d.) hebben pianorollen opgenomen. In een tijd waarbij men nog niet de beschikking had over de moderne opname technieken, was dit eigenlijk de enige manier.

Ik ben dan ook zeer trots en vereerd dat de Nederlandse Pianola Vereniging mij de mogelijkheid heeft geboden ook een pianolarol op te nemen! Het is nogal een proces. Allereerst wordt er midi-opname (en tegelijkertijd ook een audio opname) gemaakt. Op de midi opname staat al veel informatie, zoals welke noten er zijn aangeslagen, de dynamiek, en timing. Daarna zal dit vertaald moeten worden, zodat een speciale pianolarol machine (normaal gesproken een pons-machine, maar dit keer wordt het eruit gelaserd), de rol kan fabriceren. De audio-opname wordt vervolgens gebruikt om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke resultaat op de pianorol zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid komt.

Momenteel wordt nog aan de rol gewerkt, en later dit jaar zal ik het voor de eerste keer kunnen beluisteren! Heel erg benieuwd natuurlijk.

De opname heeft reeds in november 2019 plaats gevonden, en aantal weken geleden is er een leuk artikel uitgekomen over dit proces. Zie hieronder om het te lezen. Zie ook wat sfeer impressies op de YouTube video’s.

Tot slot wil ik bij deze Niels Berkers en Marcel Veel van de Pianola Vereniging heel hartelijk danken!